Išvyka į Pažaislio vienuolyną

Apniukusį rugsėjo 21-osios rytą antros ir ketvirtos klasės mokiniai, lydimi tikybos mokytojo Manto ir klasės vadovių, išsiruošė į Kauną. Mokiniai vyko pagal socialinės pedagogės inicijuojamą Panevėžio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo finansuojamą projektą „Kodėl, todėl“ aplankyti Pažaislio vienuolyno.

Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis yra vienas puikiausių brandžiojo baroko architektūros šedevrų Šiaurės rytų Europoje. Šventovę Kauno pakraštyje, tuo metu atokiame miške, XVII a. vienuoliams kamalduliams pastatydino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kancleris Kristupas Žygimantas Pacas (1621–1684). Ansamblis suprojektuotas italų architekto Džiovani Batista Fredianio, išpuoštas Lombardijos skulptūros meistrų lipdiniais ir florentiečio tapytojo Mykolo Arkangelo Palonio freskomis. Ansamblio savitumą lemia unikalus architektūrinis sprendimas. Pažaislį išgarsina ne vien pamaldus kamaldulių gyvenimas ar meniški vienuolyno pastatai. Kasmet į atlaidus gausias minias piligrimų sutraukdavo ypatingomis malonėmis pasižymėjęs, vienuoliams dovanotas Švč. M. Marijos atvaizdas, populiariai vadintas „Kamaldulių Dievo Motinos” paveikslu. Dramatiškoje, daugiau nei tris šimtmečius trukusioje vienuolyno istorijoje įsispaudusios įvairių dvasingumo tradicijų, karų, gaisrų bei niokojimo žymės. Nuo 1920 m. vienuoline tvarkosi Šv. Kazimiero kongregacijos seserys. Jos siekia atgaivinti ir pratęsti Dievo garbinimo tradicijas, atverti vartus naujoms visuomeninio kultūrinio gyvenimo apraiškoms.

Mokinius su vienuolyno tradicijomis ir veiklomis supažintino sesuo Jurgė Žebrauskaitė SSC. Ji paslėpė lobį vienuolyno teritorijoje, o mokiniai turėjo surasti. Nuotaikingas susitikimas baigėsi geriant vienuolių arbatą, kurios receptą puikiai žino tik mokytojos Vida ir Žydrė.

Prieš sugrįžtant į Krekenavą, mokiniai užsuko į žaidimų aikštelę prie Kauno marių. Joje linksmai pabėgioję ir išbandę visas sūpynes išskubėjo į mokyklėlę.

Tikybos mokytojas Mantas Masiokas, socialinė pedagogė Justina Baltramiejūnė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos