Vardan sveikatos

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2021-11-09
  • Kategorija: Sveika mokykla

Gero regėjimo įgūdžiai

Spalio 15 dieną Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos penktos klasės mokiniai dalyvavo praktinėje paskaitoje „Kad akytės būtų sveikos“.  

Sveikatos specialistė vaikams paaiškino, su kokiu dideliu  regėjimo darbo krūviu susiduria jų akys: knygutės, televizija, kompiuteris, telefonas, smulkūs konstravimo darbai. Teorinėje dalyje, sužinojo, kur turėtų stovėti darbo stalas, kokį apšvietimą geriausia rinktis, kiek laiko patartina žiūrėti televizorių, žaisti kompiuteriu. Aptartos akių traumos, kurias patiria vaikai lauke, namuose, mokykloje, akcentuota sveikos mitybos įtaka regėjimui. Paklausus, ar mankština akis, mokiniai dažniausiai nustemba.  Mokykloje ilgai trunkančios pamokos, pamokų ruoša, papildomai lankomi užsiėmimai išvargina akis, todėl kas 45-50 minučių darbo rekomenduojama daryti 10-15 minučių akių poilsio pertraukėles, jų metu atlikti regos mankštos pratimus.

Todėl praktinėje dalyje, mokiniai pamokyti akių mankštos, kurią turi kiekvienas išmokti, daryti savarankiškai. Rekomenduota vieną kartą per metus, apsilankyti pas akių gydytoją.

 

Pasirink teisingai!

Alkoholis yra labiausiai paplitusi psichoaktyvioji medžiaga. Ankstyvas alkoholio vartojimas gali sąlygoti piktnaudžiavimą psichoaktyviosiomis medžiagomis ir priklausomybės ligos išsivystymą ateityje. Kad paaugliams būtų lengviau ir nepaslystų pasirinkimo kelyje, mokyklose organizuojamos paskaitos, valandėlės, praktiniai užsiėmimai, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciniai renginiai.

Š. m. spalio 22 dieną Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos 8 ir 9 klasės mokiniai dalyvavo prevencinėje paskaitoje „Blaivus protas − prasmingas gyvenimas“, kurią organizavo Panevėžio rajono visuomenės sveikatos biuras. Jos metu lektorė Daiva Marazienė supažindino mokinius su paauglių alkoholio vartojimo priežastimis ir pasekmėmis, atkreipė dėmesį, jog dauguma jų tik išbando alkoholį arba vartoja jį pramogaudami. Tačiau kai kurių paauglių alkoholio vartojimas jau yra probleminis. Paskaitos metu lektorė pabrėžė, kokį žaidimą žaidžia ir kokią socialinę  naštą neša šeimos nariai, pateikė keletą istorijų ir iš savo artimųjų patirties. Mokiniams paaiškinta, kad  dažnai per greitai pasiduodama draugų spaudimui ir sutinkama daryti tai, ko jų prašoma, jog bijodami pasmerkimo ir aplinkinių nepasitenkinimo, manydami, kad kam nors nusileisdami jie bus „geručiais“.

Paaugliams priminta, kad jie turi išmokti pasakyti „ne“, „ačiū, ne, man tai nerūpi“, „ačiū, ne, aš to daryti nenoriu“ ir pan.

Paskaitos pabaigoje mokiniai galėjo atlikti praktinę užduotį. Akinių pagalba jie galėjo suprasti ir įvertinti, kaip jaučiasi vairuodami transporto priemonę, jei kraujyje yra 0,6 ar 1,0 promilės alkoholio.

 

Kaip išlaikyti gražią ir sveiką odą?

Spalio 27 d. Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos 7 ir 9 klasės mokiniai dalyvavo pamokose apie odos priežiūrą, nes tiek kūno, tiek veido oda atlieka daug gyvybiškai svarbių funkcijų. Sveika oda sulaiko nešvarumus, saugo nuo infekcijų (bakterijų, virusų ar grybelių) ir įvairių kenksmingų medžiagų prasiskverbimo, karščio ir šalčio, reguliuoja kūno temperatūrą, sulaiko drėgmę, reguliuoja vandens apykaitą, neleidžia patekti alergenams, teršalams, pasižymi antibakteriniu veikimu.

9 klasės mokinimas sveikatos specialistė  papasakojo apie odos sandarą, jos funkcijas. Mokomojo, edukacinio filmuko pagalba „Napas prižiūri odą“ užtvirtino žinias, aptarė, kodėl svarbu rūpintis odos higiena. Mokiniams išdalintos Panevėžio rajono Visuomenės sveikatos biuro atmintinės  „Odos priežiūra paauglystėje“ ir mėginukai „BABE Stop AKN“, kurie skirti odos priežiūrai.

7 klasės mokiniai integruotoje biologijos pamokoje susipažino su mikroorganizmais. Sveikatos specialistė papasakojo apie bakterijas, virusus ir grybelius. Vaikai sužinojo, kur gyvena nematomos bacilos, kodėl  nereikėtų šių mikroorganizmų vien bijoti, bet ir kokius kartais gerus darbus jie atlieka. Išsiaiškino, kaip organizmą papildyti gerosiomis bakterijomis. Išklausę teorinę dalį, mokiniai, atliko praktinę užduotį „Ką žinai apie mikroorganizmus?“

VSPS A.Džiugelytė

                                                                          

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos