Pirmoji medicinos pagalba

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2023-03-17
  • Kategorija: Sveika mokykla

Pirmoji medicinos pagalba – tai pirmas žingsnis siekiant padėti kitiems ir operatyviai bei tikslingai sureaguoti tokiais atvejais, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei. Tokie įgūdžiai reikalingi tuomet, kai tenka laukti profesionalios medikų pagalbos. Tokiais atvejais yra brangi kiekviena minutė. Dažnai iškyla klausimas, o ką daryti ištikus epilepsijos priepuoliui, insultui. Kokių veiksmų imtis apsinuodijus vaistais, maistu ar kokia kita pavojinga medžiaga.

Apie visą tai sužinojo gimnazijos 8 ir 10 klasių mokiniai integruotoje sveikatingumo ir žmogaus saugos pamokoje.

Sveikatos specialistė su 8 klasės mokiais aptarė apsinuodijimų priežastis, papasakojo nutikusius atvejus, Paaiškino, kaip suteikti pirmą pagalbą apsinuodijus maistu, vaistais, cheminėmis medžiagomis, smalkėmis. Mūsų aplinkoje yra toksiškų augalų, kurie gali sukelti apsinuodijimus ar alergijas. Mokiniai buvo supažindinti su jų rūšimis, paaiškinta kokius sveikatos sutrikimus gali jie sukelti, kaip nuo jų apsisaugoti. Mokiniai stebėjosi, kad jų tiek daug.

10 klasės mokiniams paaiškinta, kaip suteikti pagalbą ištikus insultui, cukrinio diabeto hiperglikemijai ar hipoglikemijai, kaip tinkamai suteikti pagalbą epilepsijos traukulių, priepuolio ir po jo metu. Užtvirtinant žinias, pamokos pabaigoje, mokiniai atsakė į teste pateiktus klausimus.

Ne visi žino, kaip suteikti pirmąją pagalbą vienu ar kitu kritiniu momentu, todėl svarbu mokyti pirmosios pagalbos pagrindų. Gebėti tai daryti turime visi, nes tai kiekvieno žmogaus pilietinė pareiga.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė A.Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas