Judėjome sveikatos labui

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2024-05-12
  • Kategorija: Sveika mokykla

Gegužės 10-oji daugelyje pasaulio šalių minima judėjimo sveikatos labui diena. Tai puiki proga  prisiminti, kad fizinis aktyvumas yra būtina sudėtinė sveiko gyvenimo būdo dalis. Yra daugybė įvairiausių fizinio aktyvumo formų: kasdienė mankšta, pasivaikščiojimas, važinėjimas dviračiu, stalo tenisas, tinklinis, žygis.

Šiais metais mes pasirinkome bėgimą. Mažieji mokinukai šią dieną pertraukas leido sporto salėje. Kiekviena klasė norėjo kuo daugiau ratų apibėgti kartu su pelėdžiuku – mūsų mokyklos simboliu. Vaikų nuotaika buvo puiki.

Moksliniai tyrimai rodo, kad vienas iš patikimų lėtinių neinfekcinių susirgimų prevencijos būdų – fizinis aktyvumas.

Vaikui judėjimas – įgimta savybė, troškimas veikti, būti aktyviam, išreikšti save, ką nors daryti. Tai ypač aiškiai pasireiškia vaikystėje. Kad ir kokia svarbi ir būtina vaiko įgimta savybė impulsyviai judėti, jos nepakanka žmogaus gyvenime. 2020 m. atliktų vaikų gyvensenos stebėsenos ir mokyklinio amžiaus vaikų fizinio aktyvumo įpročių tyrimų duomenys parodė, kad mokinių fizinis aktyvumas (ne pamokų metu) per pastaruosius metus šiek tiek pagerėjo, bet išliko dar ganėtinai žemas. Kasdien ne pamokų metu mankštinosi ar sportavo bent 60 min. per dieną tik kas septintas mokinys. Mokiniai daug laiko – vidutiniškai beveik 7,5 val. per dieną – praleidžia sėdėdami  pvz.: žaisdami ar dirbdami kompiuteriu, mobiliuoju telefonu, žiūrėdami televizorių, ruošdami namų darbus, skaitydami, užsiimdami rankdarbiais ir pan. remiantis  PSO rekomendacijomis vaikams   judėti  reiktų  kasdien ne mažiau kaip 60 min. vidutiniu ir ne mažiau kaip 30 min. dideliu intensyvumu. judėjimas yra viena iš būtinų sąlygų sveiko vaiko raidai ir stiprina visus fizinio pajėgumo elementus: jėgą, ištvermę, greitumą, lankstumą, vikrumą, judesių koordinaciją, pusiausvyrą.

Aušra Džiugelytė ir Lina Kazakaitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas