Sveikos ir subalansuotos mitybos svarba

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2025-03-10
  • Kategorija: Sveika mokykla

Reguliari ir subalansuota vaiko mityba yra labai svarbi, formuojant jo dienos režimo įpročius. Mitybos režimą labai svarbu sureguliuoti dar vaikystėje, nes daugelis ligų prasideda nuo netvarkingo valgymo režimo. Ruošiant vaikams maistą reikėtų vadovautis sveikos mitybos piramide, ji nesiskiria suaugusiesiems ir vaikams. Pusryčiams reikėtų valgyti lengvai virškinamą, energijos suteikiantį maistą – angliavandenius, kurių daugiausiai – grūduose, vaisiuose, makaronuose. Geriausi pusryčiai yra pilno grūdo košės ar makaronai, kuriuos galima valgyti vienus arba maišyti su vaisiais ar daržovėmis.  Pietums puikiai tinka troškiniai, garuose troškinta mėsa, žuvis su šviežiomis daržovėmis. Daržovių ir vaisių vaikams svarbu siūlyti kuo daugiau. Dienos metu rekomenduojami trys pagrindiniai valgymai: pusryčiai, pietūs, vakarienė, o tarp jų – dar ir 2 nedideli užkandžiai.

Sausio, vasario mėnesį ketvirtos klasės mokiniai dalyvavo sveikatai palankios mitybos užsiėmimuose. Su mokiniais apžvelgėme sveikos mitybos piramidės reikšmę maisto pasirinkimui, aptarėme sveikos mitybos lėkštės dalis,  pabandė pamodeliuoti savo pietų lėkštę. Užsiėmimo pabaigoje mokiniai sprendė kryžiažodžius apie sveikus maisto produktus, taip pasitikrindami savo žinias.

Subalansuota mityba svarbi paaugliams, nes įvairios maistinės medžiagos padeda vystytis kaulams, organams, bei hormonams. Kartu su fiziniais pokyčiais paaugliai tampa savarankiškesni. Jie po truputį atsiskiria nuo tėvų ir pradeda patys priimti sprendimus, kurie apima ir savarankišką mitybos pasirinkimą. Paprastai paaugliai per dieną nesuvalgo rekomenduojamo daržovių, vaisių, grūdų ir kitų maistinių medžiagų kiekio, jie dažniau renkasi perdirbtą, greitą maistą ir gėrimus, kuriuose yra daug cukraus ir sočiųjų riebalų.  Pagrindinė problema ta, kad dauguma paauglių nevalgo reguliarių pusryčių, kuris yra svarbus dienos valgis, padedantis patenkinti dienos maistinių medžiagų poreikį. Paauglystėje labai padidėja perdirbto maisto vartojimas. Tai apima tokius maisto produktus kaip gazuoti, gaivieji gėrimai, užkandžiai, pusgaminiai ir desertai. Kiekvienas žmogus turėtų siekti sumažinti šių maisto produktų suvartojimą, tačiau kai kurie paaugliai šio maisto valgo tiek daug, kad dažnai perdirbtas maistas pakeičia daugiau nei pusę dienos maisto normos, be  to perdirbtuose maisto produktuose yra daug riebalų ir cukraus, bei mažai vitaminų ir mineralų.

Kad mokiniams būtų aiškiau įsisąmoninti ir suprasti apie subalansuotos mitybos reikšmę sveikatai , vasario 26 dieną šeštos klasės mokiniams pravesta integruota dailės, lietuvių ir sveikatos stiprinimo pamoka „Subalansuota paauglių mityba“. Užsiėmimo metu mokiniams paaiškinta kaip įvertinti suvartojamos energijos ir maisto medžiagų kiekį, aptarėme pagrindines sveikos mitybos taisykles, akcentavome daržovių, vaisių ir grūdinių kultūrų svarbą papildant  organizmą naudingomis medžiagomis.

Mokiniai atliko 3 užduotis: dailės pamokos metu piešė pelę, kurios mityba buvo nesubalansuota, lietuvių kalbos pamokoje kūrė pasaką apie pelytę, kuri norėjo ėsti, sudarinėjo maisto produktų  sąrašą, kurie labiausiai tiktų paauglių subalansuotai mitybai.

Sprendimus kiekvienas žmogus priima pats. Tad tikimės, kad sveikatos stiprinimo užsiėmimai padės mokiniams ne tik sužinoti apie sveikos mitybos ypatumus sveikatai, bet ir padės  teisingai pasirinkti sveikatai palankius maisto produktus.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė A. Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas