Stipriname mokinių psichinę sveikatą

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2021-04-06
  • Kategorija: Renginiai

Prasidėjus pandemijai ir šalyje įvedus karantiną bei nuotolinį mokymą mokinai susidūrė su iki tol  nepatirtais iššūkiais. Visiškai nauja ugdymo proceso išraiška  vaikams kėlė nerimą, baimes, didino streso lygį.  

Kovo 23 dieną  Panevėžio r. Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos  9-10 klasių mokiniai dalyvavo nuotoliniame susitikime su VŠĮ „Juoda avis“ lektorėmis Laura ir Sigita. Užsiėmimo metu buvo aptarta mokinių psichinė ir emocinė savijauta, patiriamas stresas karantino laikotarpiu. Su mokiniais diskutuota apie šios situacijos įtaką jų motyvacijai, patiriamiems jausmams, santykiams su šeima, su draugais, apie ateities planus baigus mokyklą. Mokiniai aktyviai dalyvavo užsiėmime ir sulaukė atsakymų į jiems rūpimus klausimus, pareiškė norą dar kartą susitikti su lektorėmis.

Kovo paskutinę savaitę gimnazijoje vyko  nuotolinės veiklos „Savaitė be patyčių“. 11-okai dalyvavo konkurse „Praleidžiu progą pasityčioti“. Mokiniai kūrė logotipus. Mokinio pagalbos specialistų komandos nariai, įvertinę darbus,  atrinko geriausius, atitinkančius temą ir formatą.  Originaliausių darbų autoriai apdovanoti Panevėžio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro  prizais.

1-os klasės  mokiniai dalyvavo nuotoliniame užsiėmime „Kurią pusę pasirinksi tu?“. Pamokos pradžioje, susipažinę su heroje – stebėtoja muse, atliko pratimą „Taip-Ne“. Sveikatos specialistė papasakojo istoriją apie mergaitę, kuri verkė, nes iš jos tyčiojosi kiti vaikai. Kartu diskutavo, kas galėjo padėti mergaitei, kaip vadinamas toks elgesys, kaip ji jautėsi?  Pabaigoje vaikai buvo  pakviesti atlikti užduotį „Galiu pasikalbėti apie patyčias“.

Karantino metu mažėja vaikų fizinis aktyvumas, mokiniai daugiau laiko praleidžia socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip: Twitter, Instagram, Tik tok... Tai padidina galimybę susidurti ar patirti patyčias, nes dažnai nežinome , kas slepiasi už vienos ar kitos nuotraukos. Yra pastebima, kad kartais virtualioje erdvėje elgiamasi ryžtingiau ir pasisakoma drąsiau, negu realiame gyvenime. Žmonės virtualiame pasaulyje gali jaustis laisvesni. Kovo 24 dieną, 7-8 klasių mokiniams, visuomenės sveikatos specialistė pateikė informaciją apie elektronines patyčias, kaip jų išvengti.

Pavasaris abiturientams  dažnai tampa įtampos, nepamatuotos baimės ir streso laikotarpiu. Kaip nugalėti egzaminų baimę ir kaip susidoroti su nerimu ir įtampa? Kovo 30 dieną buvo pateikta mokiniams patarimų, kaip  įveikti stresą, pagerinti žinias ir sėkmingai išlaikyti abitūros egzaminus.

Tikimės, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu, nuotolinės veiklos padės mokiniams pagerinti  psichinę ir emocinę būseną.

VSPS A.Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos