Pamokos su studentėmis iš Turkijos ir Indijos

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2021-05-18
  • Kategorija: Renginiai

Bendradarbiaujant su Lietuvos LSMU studentais, Krekenavos M. Antanaičio gimnazijos mokiniai dalyvavo integruotose anglų kalbos pamokose apie sveikatą kartu su mokytoja Laura Stašeliene. Pamokos vyko nuotoliniu būdu.

Pirmoji pamoka buvo apie akių higieną.  Kas tai yra, kaip tos higienos išmokti ir laikytis,  6b klasės mokiniams aiškino LSMU studentė Merve iš Turkijos.

Lektorė Merve pažymėjo, kad regėjimo sutrikimams didelę įtaką turi nuolatinis akių pervargimas ir nepakankama jų priežiūra. Tobulėjant šiuolaikinėms technologijoms regai kenkia darbas su kompiuteriu, televizoriaus žiūrėjimas, išmanus telefonas. Kenkia ir fizikiniai bei fiziniai veiksniai: ultravioletiniai saulės spinduliai, blogas apšvietimas, stipri šviesa. Vaikams labai svarbu išmokti laikytis regos higienos, daugiau laiko praleisti natūralioje dienos šviesoje. Pastebėta, kad didėja vaikų skaičius su regos sutrikimais ir tokių vaikų amžius vis jaunėja. Studentė su mokiniais kalbėjo apie regėjimo svarbą ir jo stiprinimą,  išsaugojimą, parodė ir atliko akių mankštos pratimus. Mokiniai išmoko naują taisyklę: 20-20-20.

Ji skirta skaitmeninės akių įtampos poveikio sumažinimui, kai dirbate daug prie kompiuterio ar išmaniųjų įrenginių:

1. Atitraukite akis nuo ekranų ir nukreipkite jas į objektą, esantį maždaug už 20 pėdų  nuo Jūsų;

2. Žvelkite į sufokusuotą objektą 20 sekundžių neatitraukiant nuo jo akių;

3. Kartokite šį veiksmą kas 20 minčių.

 

Lektorė kalbėjo, kad išlaikyti kuo sveikesnes akis padeda, ne tik jų mankšta, bet ir  tinkamas poilsio ir darbo režimas, sveika mityba, grūdinimasis bei judėjimas.

Gegužės 13 dieną 9b klasės mokiniai dalyvavo nuotolinėje pamokoje su LSMU studente Anoosha iš Indijos.

Kaip matome iš ekrano vaizdo, šios pamokos tema buvo „Kaip stabdyti ir išvengti patyčių mokykloje“. Studentė mokiniams pristatė penkių pirštų taisyklę, kuri padeda išvengti patyčių, jei esi jų auka:

1. Ignoruok tą, kuris bando iš tavęs tyčiotis;

2. Bandyk draugiškai pasikalbėti su žmogumi, kuris iš tavęs tyčiojasi;

3. Nueik į šalį;

4. Kalbėk tvirtai ir drąsiai;

5. Pranešk suaugusiam.

 

Anoosha pateikė dažniausiai pasitaikančias patyčių situacijas, kurias mokiniai pabandė patys išspręsti.

Mokiniams netradicinės pamokos patiko, nes tai ne tik anglų kalbos, bet ir sveikatos stiprinimo, sąmoningumo ir pilietiškumo pamoka. Tikimės, kad dalyvavimas įvairiose veiklose, padės mokiniams mokykloje jaustis saugiai.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos