Švarus ir sveikas vanduo

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2022-03-28
  • Kategorija: Sveika mokykla

Vanduo - labiausiai paplitęs žemėje junginys. Žemės vandeninis apvalkalas sudaro 70 % žemės paviršiaus. Vanduo atlieka didelį vaidmenį žemės geologijos istorijoje, klimato ir orų formavime, medžiagų apykaitoje, gyvybės fiziologinėje ir biologinėje sistemoje. Tačiau 96 % vandens yra sūrus, o juk  gyvybei svarbiausias gėlas vanduo, nes jame yra druskų, mineralinių medžiagų.

Kasmet kovo 22 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė vandens diena. Šios dienos tikslas skatinti sąmoningą požiūrį į vandenį ir jo svarbą mūsų gyvenime.

Šiai dienai paminėti Panevėžio rajono sveikatos biuras Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos 3 klasės mokiniams suorganizavo edukaciją „Sveikas vanduo“. Užsiėmimo metu lektorė Sigita mokinius supažindino su geriamojo vandens savybėmis, jo ištekliais. Vaikai sužinojo skirtingus vandens valymo būdus. Mokiniai patys gamino vandens filtrą ir filtravo vandenį. Atlikdami eksperimentą išsiaiškino, kaip galima išvalyti nešvarų vandenį. Daug džiaugsmo vaikams suteikė, kai pamatė, kad iš filtro laša švarus vanduo. Eksperimento antroje dalyje mokiniai išsiaiškino, kad bakterijos, esančios vandenyje neišsifiltruoja, o naikinamos cheminiu būdu.

Rytų išmintis sako: „gėlo vandens ąsotis geriau už sūrią upę“. Tad ši edukacija, mokiniams padėjo suprati, kad žmonių sveikatai ir saugiai aplinkai, ligų prevencijai labai svarbi yra vandens kokybė.

Visuomenės sveikatos specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos