Sveika ir tvari mityba - sveika gamta ir sveikas žmogus
- Paskelbė : Lina Kazakaitienė
- Paskelbta: 2025-05-04
- Kategorija: Sveika mokykla
Balandžio mėnesį Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos mokiniai dalyvavo užsiėmimuose apie sveiką ir tvarią mitybą. 3-čios klasės mokiniai stebėjo nuotolinę įdomiąją pamoką „Užauginta Lietuvoje. Sveikų skonių kelionė“. Mokiniai susipažino su augalininkystės ir gyvulininkystės ūkiais. Kartu su heroje Asta ir Pipiru svečiavosi pas sodininką Algirdą Amšiejų, kuris pasakojo, kaip reikia pasodinti obelį, kiek daug meilės ir kantrybės skirti reikia gamtai. Supažindino su obuolių rūšimis ir patarė vaikams, dažniau valgyti obuolius, nes jie padeda apvalyti ir išlaikyti sveikesnius dantis. Ūkininkas Domas papasakojo kaip prasideda ir tęsiasi jo diena karvių ūkyje. Mokiniai sužinojo, kodėl svarbu patikrinti gyvūnų sveikatą ir maisto atsargas, ką ūkininkas daro su karvės pienu, pademonstravo, kaip jos melžiamos. Mokiniai buvo nustebę, kad karvė maistą virškina keturiais skrandžiais. Kad darbuotojai darbe būtų energingi ir geros nuotaikos, o karvės duotų daugiau ir kokybiško pieno, ūkyje skamba muzika. Po pamokos diskutavome iš kur atkeliauja maistas, kas geriau – maistas iš vietinio ūkininko, ar atvežtas iš kitos šalies, kokia maisto tiekimo grandžių svarba. Mokiniai atliko užduotis: pildė sveikų įpročių kalendorių, nagrinėjo ūkininko Domo pateiktą tekstą, iš pateiktų žodžių (pienas, sveikata, ūkis, Lietuva, visada) kūrė skanduotę, „Lietuvišką sodelį“, sėjo į žemę sėklytes. Rūšiuodami maisto produktus augintus Lietuvoje ir kitose šalyse, žaidė judrų žaidimą „Arti-toli!“. Sužinoję daug įdomaus, savo žinias pasitikrino viktorinoje „Sveikų skonių kelionė“.
Pas 8 ir 10 klasės mokinius lankėsi sveiko laisvalaikio šeimai studijos edukatorė Justina. Užsiėmimo metu, lektorė vaizdžiai papasakojo ir parodė, kur slypi nematomas cukrus, druska, paaiškino, kokią žalą sveikatai daro perteklinis jų vartojimas.
Mokiniams pateiktos rekomendacijos kaip reguliuoti šių produktų suvartojimo kiekį per dieną, paaiškinta kodėl svarbu skaityti etiketes. Lektorė supažindino su riebalų rūšimis ir paaiškino jų naudą bei žalą sveikatai. Pakalbėta apie kenksmingiausią riebalų rūšį - transriebalus, kurie dažnai aptinkami perdirbtuose maisto produktuose ir gali padidinti blogojo cholesterolio kiekį, o gerojo cholesterolio kiekį sumažinti. Sveiki riebalai, ypač augaliniai, reikalingi organizmui. Jie gali suteikti energijos, palaikyti ląstelių augimą ir padėti organizmui įsisavinti svarbiausias maistines medžiagas. Taigi, ne visi riebalai yra vienodi, reikėtų dėmesį atkreipti į riebalų kokybę, o pasirinkę tinkamus, galima labai pagerinti savo bendrą sveikatą.
Visi suprantame, kad sveika mityba gerina savijautą, stiprina imunitetą, mažina ligų riziką ir padeda kontroliuoti svorį. Tad reikėtų dažniau rinktis sveiką ir įvairų maistą, neapdorotus arba minimaliai perdirbtus maisto produktus, kurie gausūs vitaminais, mineralais, antioksidantais ir kitomis naudingomis medžiagomis.
Planuoti savo pirkinių krepšelį taip pat būtina. Dienotvarkėje, kiekvieną savaitę turėtų atsirasti užduotis „Sudaryti savaitės valgiaraštį ir reikiamų pirkinių sąrašą“. Tokiu būdu mažinama maisto švaistymo rizika, taupomi pinigai, o lėkštėje, atsidurs sveikesni, labiau subalansuoti patiekalai. Maitindamiesi tvariau ir diegdami teisingus gyvensenos įpročius vaikams nuo mažens, dėl Žemės ateities padarome gerokai daugiau nei galbūt patys manome. Tad galime drąsiai dėti lygybės ženklą tarp sveikos gamtos ir sveiko žmogaus.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė
-
- Paskelbta: 2025-04-04
- Kategorija: Sveika mokykla
-
- Paskelbta: 2025-03-22
- Kategorija: Sveika mokykla