Žmogaus gyvybės kultūra

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2022-05-21
  • Kategorija: Renginiai

Žmogaus gyvybė  unikalus dalykas. Susijungus vyriškai ir moteriškai ląstelei susidaro naujas organizmas, kuris atsineša visą genų rinkinį, turintį informaciją apie būsimą žmogaus kūną, akių ir plaukų spalvą, charakterio savybes, talentą bei sveikatą. Nuo tos akimirkos žmogaus embrionas nuosekliai vystosi, bręsta, kol tampa suaugusiu žmogumi.  Nuo ląstelės apvaisinimo prasideda tikrasis biologinis amžius.

Panevėžio r. Krekenavos Mykolo Antanaičio 8˗10 klasių mokiniai turėjo galimybę dalyvauti paskaitoje-diskusijoje „Žmogaus gyvybės kultūra. Gyvybės vystymasis iki gimimo, neplanuotas nėštumas, išeitys ir pasekmės“. Užsiėmimą vedė „Nėštumo krizių centro“ lektoriai Edvinas ir Lilijana. Lektoriai pateikė informaciją apie nėštumo nutraukimo įstatymus įvairiose šalyse (Kanadoje, JK, Lenkijoje, Lietuvoje), paaiškino apvaisinimo procesą. Diskusijos metu mokiai aptarė abortų priežastis, kodėl jauni žmonės apsisprendžia šiam procesui, kokius jausmus patiria moteris, nutraukusi nėštumą. Nagrinėjo situacijas, kaip jaučiasi mergina, sužinojusi apie neplanuotą nėštumą, kokia dažniausia vaikino reakcija į šį įvykį. Lektoriai akcentavo, kad priimant sprendimus, reikia gerai pagalvoti, „atvėsti“, ir ieškoti palankaus sprendimo, jei reikia  kreiptis pagalbos į „Nėštumo krizių centrą“. Didelį įspūdį mokiniams paliko realūs vaisiaus muliažai nuo 7 savaičių iki 9 mėnesių. Paėmę į rankas galėjo pajausti vaisiaus dydį bei svorį. Taip pat paskaitos metu pateiktas PSO organizacijos tyrimas, apie kontracepcijos pasirinkimo būdą. Išskirtas vienas efektyviausių (100%) būdų, kuris apsaugo nuo pastojimo – susilaikymas. Paskaitos pabaigoje mokiniai klausėsi „Užmirštų tėčių“ liudijimų apie abortą, kokias emocijas patiria vyrai, kai moteris nutraukia nėštumą ir lektoriaus gyvenimiškos istorijos. Lektorius pabrėžė, kad santykiai tarp vyro ir moters turėtų prasidėti nuo draugystės.

Jeigu atsitiko neplanuotas nėštumas ir sunku priimti sprendimus, reikėtų ieškoti saugios pagalbos ir stengtis išsaugoti gyvybę.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos