Rūpinkis savo sveikata

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2022-03-11
  • Kategorija: Sveika mokykla

Sveika mityba ˗ sveikatos garantas

Subalansuota mityba pagerina gyvenimo kokybę. Kad organizmas gerai funkcionuotų, pakankamai turi gauti baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, bei būtų jų tarpusavio santykis. Tai 6 klasės mokiniai galėjo išsiaiškinti vasario 22 dieną integruotoje dailės, lietuvių kalbos ir literatūros bei sveikatingumo pamokoje „Teksto paskirtis ir jo vizualizacija, skirta subalansuotos paauglių mitybos problemoms“. Sveikatos specialistė pamokos metu mokiniams pateikė informaciją apie paauglių subalansuotą mitybą, paaiškino, kas tai yra, kaip reguliuoti subalansuotus vartojamus maisto produktus, kokia rizika sveikatai gali atsirasti dėl nesubalansuotos mitybos, supažindino su sveikos mitybos taisyklėmis. Lietuvių kalbos pamokoje mokiniai kūrė pasaką apie pelytę, kuri ėdė viską, kas papuolė jos kelyje. Dailės pamokoje vizualizavo įgytas žinias ir piešė pelę, kurios mityba buvo nesubalansuota ir rašė išvadas, kaip ji jaučiasi.

Sveika mityba ˗ ne tik subalansuota mityba, taip pat reikia nepamiršti daržovių ir vaisių teikiamos naudos sveikatai, tačiau paskatinti vaikus dažniau valgyti šias daržo gėrybes ˗ užduotis nėra lengva.

Tad vaikams padėti ir suprasti apie sveikų produktų naudą Panevėžio rajono visuomenės sveikatos biuras suorganizavo edukaciją „Daržoviukai“. Vasario 23 dieną lektorė Rasa apsilankė pirmokų klasėje. Jiems paaiškino, kaip daržovės skirstomos pagal naudą organizmui ir kodėl yra vaikų sveikatos šaltinis. Mokiniai sužinojo, kokių vitaminų turi žalios, geltonos ir raudonos spalvos daržovės, papasakojo, kuo ypatingas burokėlis, moliūgas agurkas ir kopūstas. Vaikai suprato, kad norėdami užaugti sveiki, jie turi pakankamai miegoti, sveikai maitintis ir judėti,. Daugiau būti gryname ore. Lektorė parodė, kaip teisingai valgyti daržoves, kad pajustum jų tikrąjį skonį. Išklausę pasakos „Daržovių ginčas“, mokiniai dalyvavo daržovių degustacijoje.

Tikime, kad tokios pažintinės ir integruotos veiklos padės mokiniams suprasti sveikos mitybos principus ir susidraugauti su palankiais sveikatai maisto produktais.

 

Naudok ekranus saugiai!

Vaikai išmaniosiomis technologijomis naudojasi nuo ankstyvo amžiaus, jau kai pradeda gerai matyti vaizdus patalpoje – tėvų išmaniųjų telefonų, planšečių ar televizoriaus ekranus. Planšetės, telefonai suteikia galimybę žiūrėti filmus, kurti, žaisti virtualius žaidimus, bendrauti socialiniuose tinkluose, naudojamos pramogai, informacijai gauti ar nuotoliniam ugdymui. Tačiau netinkamas ar nesaikingas skaitmeninių technologijų, interneto naudojimas gali pakenkti sveikatai, skatinti nesveiką gyvenimo būdą, sukelti įvairias priklausomybes.

Didelę problemą kelia tai, kad šiuolaikinės informacinės technologijos itin populiarios tarp vaikų ir paauglių mokykliniame amžiuje. Vartotojų skaičius auga ir jaunėja, o laikas leidžiamas prie ekranų ilgėja. Mokyklinio amžiaus vaikai susiduria su didesne ekranų įvairove ir jų prieinamumu, ne tik namuose, bet ir mokyklose, kurios modernizuoja ugdymo procesą.

Vasario mėnesį Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos 7 b klasės mokiniai dalyvavo paskaitų cikle „Vaikai ir ekranai“, kurio metu aptarė ekranų daromą žalą, pavojus bei nesaugų jų naudojimą. Taip pat mokiniai sužinojo, ką vadiname ekranais, kaip saugiai naudotis socialiniais tinklais, riboti laiką, kad mažiau kenktų fizinei ir psichinei sveikatai. Praktinės užduotys mokiniams padėjo suprasti, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Po kiekvienos pamokos tėveliams pateikti patarimai, kaip pagerinti vaikų emocinę ir fizinę būklę, ką svarbu žinoti apie ekranų saugų naudojimą, ko vengti ir kur kreiptis pagalbos, kaip užkirsti kelią vaikų priklausomybei nuo ekranų.

 

Elektroninės cigaretės. Mada ar kvailystė?

Rūkymas, garinimas, ar kitaip „veipinimas“, yra vienas iš sveikatą žalojančių įpročių. Jauni žmonės linkę gyventi, kaip išeina, pasiduoda pagundai: jei kas pasiūlo - rūkau, jei kas kviečia – einu, jei kas duoda-imu. Elektroninės cigaretės paauglių ar jaunimo tarpe atrodo , kaip alternatyva sveikesniems rūkymo metodams bei madingo stiliaus akcentu. Tačiau nesusimąsto, kad dėl savo žalingo įpročio ne visada bus stiprūs, gražūs ir sveiki.

Kovo 1 dieną Krekenavos M. Antanaičio gimnazijos 7 klasių mokiniai dalyvavo susitikime su lektore Daiva Maraziene, kuri paskaitos metu paaiškino, kas tai yra elektroninis rūkymo prietaisas, kodėl jis buvo išrastas, kokiu tikslu naudojami įvairaus skonio skysčiai, koks poveikis organizmui. Aptartas reklamų poveikis, elektroninių prietaisų pavojingumas, akcentuota sprogimo, nusideginimo galimybės. Paaiškinta, kad dalinimąsis viena elektronine cigarete didina užkrečiamų ligų riziką. Mokiniai žiūrėjo informatyvius video filmukus apie rūkymo žalą sveikatai.

Taigi elektroninė cigaretė nėra išeitis, nes ji nėra sveikesnio rūkymo alternatyva. Geriau diktuoti savo galingesnes madas ˗ nerūkyti, skatinti daryti tai kitus, siekti įgyvendinti savo svajones ir norėti ilgai ir sveikai gyventi!

Sveikatos specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos