Žalingų įpročių prevencija gimnazijoje

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2022-12-15
  • Kategorija: Sveika mokykla

Psichoaktyviosios medžiagos – medžiagos, sukeliančios sveikatos, psichikos ir elgesio sutrikimus. Paauglių tarpe labiausiai paplitęs rūkymas ir alkoholio vartojimas.

Nuo 2003 metais Lietuvoje pasiekto piko tabako rūkymo srityje įprastinių cigarečių rūkymas tarp paauglių nuosekliai mažėjo. Tačiau atliktas naujas alkoholio ir kitų psichoaktyvių medžiagų vartojimo Europos mokyklose (taip pat ir Lietuvos) tyrimas (ESPAD) atskleidė išaugusį elektorinių cigarečių rūkymą. 15-16 metų mokinių, bent kartą rūkiusiųjų elektronines cigaretes, skaičius Lietuvoje nuo 2015 metų pakilo nuo 46 proc. iki 65 proc.

O paauglių alkoholio vartojimas kelia pavojų: netgi pabandžius alkoholio tik vieną kartą, paaugliui gali iškilti problemų. Tai nutinka dėl to, kad paauglys vis dar auga ir vystosi. Paauglių kūnai, mintys ir jausmai vis dar bręsta, todėl yra labai jautrūs greitam alkoholio poveikiui. Vis dažniau pasitaiko atvejų, kai  14-17 metų jaunuoliai apsinuodija alkoholiu. Lietuvos moksleiviai, palyginus su kitų šalių bendraamžiais, yra tarp dažniausiai piktnaudžiaujančių alkoholiniais gėrimais.

Problemų aktualumas paskatino lapkričio-gruodžio mėn. su Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos paaugliais aptarti rūkymo, garinimo ir alkoholinių gėrimų vartojimo pasekmes.

Lapkričio 21 dieną 7-8 klasių mokiniai dalyvavo paskaitoje „Rūkymas, garinimas- mada, silpnybė ar žala sveikatai?“. Paskaitą vedė lektorė Daiva Marazienė, kuri su mokiniais diskutavo, kad „veipinimas“ nėra alternatyva rūkymui, apie psichologinį ir fizinį pavojų naudojant elektronines cigaretes. Taip pat kalbėta apie įstatymus, kurių privalo laikytis paaugliai.

Gruodžio 6 dieną 9-10 klasių mokiniai dalyvavo paskaitoje „Psichotropinės medžiagos – ar verta?“. Paskaitą vedė gydytojas Haris Jakavičius, kuris siekė išprovokuoti jaunimą pateikdamas pavyzdžių apie įvykusius nelaimingus atsitikimus. Gydytojo tikslas buvo ne moralizuoti, o aptarti su jaunimu galimus sveikatos sutrikimus, psichologines pasekmes dėl alkoholinių gėrimų vartojimo.

Šiuos prevencinius užsiėmimus mokiniams suorganizavo Panevėžio rajono visuomenės sveikatos biuras, taip prisidėdamas prie alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo prevencijos programos vykdymo gimnazijoje.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas