Rinkis sveikatą

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2023-06-02
  • Kategorija: Sveika mokykla

Asmens sveikatą didžia dalimi apsprendžia nesveika gyvensena – rūkymas, alkoholinių gėrimų vartojimas ir kt. Jau nuo seno žinomas alkoholio ir rūkymo poveikis žmogaus sveikatai. Šių psichotropinių medžiagų vartojimas turi neabejotiną įtaką daugelio lėtinių neinfekcinių ligų išsivystymui.

Alkoholis, rūkymas ir sveikata, yra nesuderinami dalykai ir norit išlikti sveikam, reikia būti blaiviam ir neapsvaigusiam nuo cheminių medžiagų.

Balandžio 26 dieną Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijoje lankėsi vyskupo Motiejaus Valančiaus Blaivybės sąjūdžio narys, kunigas Robertas Gedvydas Skrinskas.  Lektorius, stipria argumentacija ir faktais 9,10 klasės mokiniams pateikė efektyvią informaciją apie alkoholio, rūkalų  vartojimo pasekmes ir žalą sveikatai.  Paskaitos pabaigoje mokiniai išbandė „girtumo akinius“. Su jais mokiniai realiai galėjo suprasti kaip žmogus jaučiasi išgėręs alkoholio.

Gegužės 30 dieną 5-7 klasių mokiniai paminėjo dieną be tabako. Šią dieną siekiama paskatinti žmones visame pasaulyje atsisakyti šio žalingo įpročio, susipažinti su rūkymo žala ir pasauline tabako epidemija. Tad gimnazijoje suorganizavome akciją „Rinkis sveikatą, o ne tabaką“. Mokiniai gamino vėjo malūnėlius, kurie simbolizavo neužterštus ir užterštus plaučius tabaku, ant jų rašė teiginius, kodėl neverta vartoti tabako gaminių. Klasių komandos sudalyvavo mini varžytuvėse „Pūsk balioną, o ne dūmą“. Mokiniams įteiktos simbolinės dovanėlės.

Gyvenimo būdas gali keistis, bet jaunystėje įgyti įpročiai yra patvariausi ir išlieka ilgai.  Efektyvus sveikatos mokymas gali padėti pakeisti žinias ir supratimą ar galvojimo būdą, daryti įtaką vertybėms, gali keisti įsitikinimus ar požiūrį, padėti įgyti įgūdžių ir paveikti elgseną ar gyvenseną.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos