Mokinio režimas - kelias į sveikatą

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2024-01-27
  • Kategorija: Sveika mokykla

Sveikatai didelę įtaką turi gyvensena – darbo ir poilsio režimas. Atlikti tyrimai rodo, kad vaikai per mažai miega, o tai jau blogas darbo ir poilsio režimas. Vaikų dienos režimo esmė – teisingas darbo ir poilsio kaitaliojimas. Tinkamai suplanuotas dienos režimas gerina darbingumą, savijautą, saugo sveikatą. Pagrindiniai mokinio dienos režimo elementai yra mokymasis mokykloje ir namuose, užklasinė veikla, aktyvus poilsis kuo ilgiau būnant gryname ore, reguliari ir visavertė mityba, fiziologiškai visavertis miegas. Kiekvienam vaikui dienos režimas turėtų būti adaptuotas pagal jo amžių, sveikatos būklę ir kitus poreikius. Įtempta protinė veikla, didelis mokymosi krūvis, laiko trūkumas veikia kaip psichiką traumuojantys faktoriai. Jei tuo pačiu metu trūksta laiko miegui, poilsiui gryname ore, sumažėja fizinis aktyvumas – vaiko organizmas patiria didelį stresą. Tokiai būklei užsitęsus ilgiau, gali sutrikti širdies, virškinimo, kitų organizmo sistemų veikla, sumažėti organizmo atsparumas infekcijoms.

Apie mokinio darbo ir poilsio režimą, sausio 12, 26 dienomis, kalbėjome su Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos 6-tų klasių mokiniais. Sveikatos specialistė paaiškino, kaip per dieną kinta vaiko darbingumas, kaip turėtų būti paskirstomas krūvis, įvardijo svarbius dienos pikus, nes tomis valandomis galima gauti geriausią rezultatą. Pamokos metu aptarėme ir kitus svarbius režimo faktorius, kaip produktyvus miegas, tinkamas mitybos režimas, aktyvus ir pasyvus poilsis. Mokiniai dalijosi savo kasdieninio režimo įžvalgomis. Diskusijų metu pastebėta, kad šeštokai mažai laiko skiria miegui, bei aktyviam poilsiui. Jei mokiniai laikytųsi savo dienos rėžimo,  organizmas greičiau atsibustų, įsitrauktų į darbą, greičiau galėtų jį atlikti įdedant mažiau pastangų. Pamokos pabaigoje mokiniai atliko praktinę užduotį, mokėsi tinkamai suplanuoti savo  dienos režimą.

Vaiko centrinė nervų sistema vystosi, ji nėra stabili kaip suaugusiųjų, tad didžiausią naudą duoda teisingas dienos režimas. Taigi tinkamai suplanuotas dienos režimas gerina žmogaus darbingumą, savijautą, atitolina nuovargį, saugo sveikatą. Gera vaiko sveikata yra viena svarbiausių jo normalios raidos bei mokymosi prielaidų.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas