Pirmos pagalbos svarba

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2024-05-17
  • Kategorija: Sveika mokykla

Kiekvienas gali išmokti suteikti pirmąją pagalbą. Pirmosios pagalbos reikšmė yra didžiulė tolesniam paciento gydymo eigai, nes greitosios pagalbos medikai ne visada suspėja žaibiškai atvykti į nelaimės vietą, todėl nelaimingo atsitikimo baigtis dažnai būna gyvybės ir mirties klausimas, kuris iš esmės priklauso nuo mūsų pačių. Daugeliu atveju, įvykus nelaimingam atsitikimui, svarbu nesutrikti, neišsigąsti, o vadovautis sveiku protu, įvertinti riziką, apsaugoti save, aplinkinius, nepakenkti nukentėjusiajam ir suteikti jam pagalbą, kol atvyks medikai. Statistikos duomenimis, Lietuvoje per metus registruojama apie tris tūkstančius atvejų, kai žmonėms, esantiems ne ligoninėje, sustoja širdis. Didelė jų dalis miršta, nes jiems nebuvo skubiai atlikti pradinio gaivinimo veiksmai iki atvykstant medikams.

Pirmoji pagalba, tai paprasti tikslingi veiksmai, naudojant turimas pirmosios pagalbos teikimo priemones ar kitokias priemones bei medžiagas, siekiant išsaugoti nukentėjusiojo gyvybę ar sustabdyti sveikatai žalingus veiksmus. Labai svarbus pirmosios pagalbos veiksmų nuoseklumas. Jų sekai atsiminti naudojama formulė P–P–P (Patikrink, Paskambink, Padėk). Svarbiausias pirmos pagalbos tikslas - išsaugoti nukentėjusiojo ar ūmiai susirgusio žmogaus gyvybę. Svarbu atpažinti pavojingą būklę, iškviesti medikus (skambinti tel. 112), įvertinti pagrindines gyvybines funkcijas – sąmonę, kvėpavimą, širdies veiklą ir nedelsiant pradėti žmogų gaivinti, kol atvyks medikai.

Apie pirmos pagalbos svarbą balandžio mėn. kalbėjome su gimnazijos mokiniais. Sveikatos specialistė dešimtokams paaiškino, kaip atpažinti žmogų, kuriam galimai ištiko insultas ar epilepsijos priepuolis, kokią pagalbą galime suteikti kiekvienam atvejui, mokėsi įvertinti kvėpavimą ir širdies darbą. Mokiniai susipažino su defibriliatoriumi ir jo atliekamas funkcijas, taip pat paaiškinta, kad  pastebėjus pirmuosius hipoglikemijos požymius ir nelaukiant kol ištiks priepuolis, nedelsiant reikia duoti išgerti vaisių sulčių gėrimo (0,2 l su paprastu cukrumi ir jokiu būdu ne dietinio), nes vaisių sulčių gėrimas turi daug gliukozės arba kitais saldintais gėrimais ar tiesiog gabalėliu cukraus. O kad kraujas greičiau pasisavintų ir pagerėtų ligonio būklė cukrų ištirpinti vandenyje ar kitame skystyje.

Gegužės mėn, 5–9 klasių mokiniams vyko pirmos pagalbos mokymai. Mokiniai įgijo bazines pirmosios pagalbos teikimo žinias, kaip reikėtų suteikti pirmąją pagalbą nelaimės atveju: atpažinti nelaimingą atsitikimą, pasirūpinti savo saugumu, žinoti pagalbos veiksmų eiliškumą, atlikti gaivinimą, padėti užspringus,  ir įvairių sužeidimų atvejais.  Taip pat sužinojo, kaip stabdyti lengvą, stiprų kraujavimą, kokią pirmąją pagalbą suteikti  žmogui, kuris nudegė, ar patyrė raumenų, kaulų ir sąnarių pažeidimus.

Užsiėmimus vedė raudonojo kryžiaus savanoriai vykdantys neformalius užsiėmimus ugdymo įstaigose. Be to jie pasiūlė 11 klasės mokinei Erminai Kvieskaitei tapti raudonojo kryžiaus ambasadore, kuri talkino darbuotojams užsiėmimų metu. Dėkojame jiems!

Sveikatos specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas