Priklausomybių prevencija gimnazijoje

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2024-06-05
  • Kategorija: Sveika mokykla

Priklausomybė – tai psichikos sutrikimas, kuris atsiranda dėl polinkio vartoti psichiką veikiančias medžiagas, ar daryti tą pačią veiklą siekiant pasitenkinimo jausmo, nepaisant numatomų ar akivaizdžių neigiamų padarinių pačiam individui ar jo aplinkai. Dėl centrinėje nervų sistemoje įvykusių pokyčių žmogus, sergantis priklausomybės liga, jaučia stiprų potraukį vartojamai medžiagai ar veiklai, o asmens galimybės valdyti šį sutrikimą yra ribotos.

Paaugliai neretai atsiduria su situacijomis, kai jų šeimos nariai ar bendraamžiai ankstyvame amžiuje supažindina juos su įvairiomis priklausomybėmis: elektroninės cigaretės, naujos narkotinės medžiagos, kompiuteriniai žaidimai, alkoholis, raminamieji vaistai, santykių priklausomybė. Dėl patiriamo spaudimo iš draugų ir aplinkos, išgyvenamo streso mokykloje ar šeimoje, noro pabėgti nuo kasdienybės ar problemų ar tiesiog kylančio smalsumo mokiniai pradeda eksperimentuoti su rūkymu, alkoholiu, narkotikų vartojimu, azartiniais lošimais ir kt.

Itin didelę riziką įgyti priklausomybę turi paaugliai, šeimoje turintys priklausomų asmenų. Taip pat į priklausomybę labiau linkę paaugliai, kurie yra prislėgti, turi žemą savivertę ir mano, kad jie nepritampa prie savo aplinkos ar bendraamžių.  Siekiant išvengti ar atitolinti amžių, atpažinti ir tinkamai valdyti su vartojimu susijusią riziką, svarbus vaidmuo tenka mokyklai, kur paaugliai praleidžia savo didžiąja dienos dalį.

Gegužės 21 dieną Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos 9- tų klasių mokiniai dalyvavo susitikime su priklausomybių konsultante Aiste Kudzyte. Lektorė, diskutuodama su mokiniais, akcentavo priklausomybių ir psichoaktyvių medžiagų vartojimą kaip kompleksinę problemą. Plačiau supažindino su psichoaktyvių medžiagų vartojimo priežastimis ir pasekmėmis, padėjo atpažinti ir stiprinti motyvaciją, skatinančią atsisakyti žalingo įpročio, aptarė kaip ieškoti tarpusavio ryšio ir vartojimo motyvaciją mažinančių laisvalaikio veiklų.

Gegužės 22 dieną, Krekenavos gimnazijos „Pelėdos“ komanda dalyvavo viktorinoje „(Ne) pasirinkimų gatvė“. Komandą sudarė 7-8 klasių mokiniai. naudojant Actionbound programėlę dalyviai atsakinėjo į klausimus, dėliojo dėliones, atliko kūrybines užduotis. Nors ir laimėti prizinių vietų nepavyko, tačiau džiaugįamės pasiektais, neblogais rezultatais. Komanda užėmė 7 vietą iš dalyvavusių 67 komandų. Be to mokiniams tai nauja patirtis ir gera proga pasitikrinti savo žinias apie žalingus įpročius. Viktoriną organizavo Kauno švietimo inovacijų centras, Kauno „Vyturio“ gimnazija, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus bendruomenės pareigūnai, narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas ir Kauno miesto savivaldybės visuomenėssveikatos biuras. Mokinių komandai įteiktos padėkos.                                                             

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas