Krekenavos M. Antanaičio gimnazijos mokiniai paminėjo Europos sveikos mitybos dieną

  • Paskelbta: 2020-11-17
  • Kategorija: Renginiai

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo gyvensenos ir mitybos. Nesveika mityba ir mažas fizinis aktyvumas yra vieni iš pagrindinių lėtinių neinfekcinių ligų rizikos veiksnių. Per didelis vaikų ir paauglių svoris siejamas su tikimybe turėti padidėjusį arterinį kraujo spaudimą, susirgti cukriniu diabetu, infarktu. Sveiką mitybą sąlygoja tai, ar žmogus suvartoja jam būtinų maisto medžiagų  tinkamą kiekį, mažiau vartoja cukraus bei druskos. Be to maistas turi būti subalansuotas ir kiek įmanoma įvairus.

Dažnai kyla klausimas. Kaip išmokti sveikai maitintis? Mokytis reikia nuolatos: darželyje, mokykloje, kai suaugame.  Kad vaikams būtų įdomiau ir paprasčiau suprasti apie mitybos svarbą sveikatai, minint  Europos sveikos mitybos dieną , Panevėžio rajono visuomenės sveikatos biuras organizavo edukacinius užsiėmimus, Krekenavos M. Antanaičio gimnazijos pradinių klasių mokiniams.

Trečios klasės ugdytiniai dalyvavo edukacijoje „Sveikos mitybos ABC“. Čia jie tyrinėjo maisto produktus, kuriuos geriausia rinktis, dalyvavo eksperimente. Jo metu vaikai suprato, kad taip jų mėgstami saldainiai, nudažyti cheminiais  dažais, kurie kenkia sveikatai. Edukatorė Eglė aiškino, kuo galima pakeisti saldumynus, kad persivalgymas,  nesveiki maisto produktai, gali sugadinti dantis, virškinimą ir net nuotaiką. Išnagrinėję, visus skonio pojūčius, vaikai ragavo obuolį, uostydami vanilę.  Įdomu buvo vertinti, kaip kinta obuolio skonis. Atliko  praktinę užduotį. Edukacijos pabaigoje, viešnia, visus dalyvius, pavaišino natūraliomis obuolių sultimis. Jos buvo papildytos šaltu azotu. Ragaudami nepaprastą gėrimą, mokiniai patyrė neapsakomą įspūdį ir džiaugsmą. Visi pasižadėjo, kad obuolių sultys, bus mėgstamiausias gėrimas.

Antrokai dalyvavo edukacijoje „Sveikas maistas-sveikas vaikas“, kurią vedė edukatorė Justina. Ji pas vaikus atvyko su žaidimais apie sveiką mitybą. Pasiskirstę į komandas mokiniai turėjo įveikti ilgą užduočių labirintą. Čia reikėjo  galveles pasukti, išspręsti kryžiažodį, įminti mįsles, rasti užraktus. Komandos kūrė savo mįslę–keturgyslę, pagal pasirinktą maisto produktą. Susėdę ratu diskutavo apie pridėtinio cukraus žalą sveikatai. Bandė atspėti, kiek nematomo cukraus slepiasi coca-koloje limonaduose, jogurte ir kituose produktuose. Ugdytiniai išsiaiškino, kad natūralaus cukraus ir vitaminų galima gauti iš vaisių ir daržovių, kuriuos turime vartoti kasdien.

Labai svarbu vaikus išmokyti pasirinkti sveikus maisto produktus, pirmenybę teikti grūdinėms kultūroms, vaisiams, daržovėms, vandeniui. Gera maisto kokybė ir jo įvairovė, maitinimo režimas – pagrindiniai reikalavimai vaikų maitinimui. Šiuos reikalavimus visai nesunku įvykdyti, jeigu mažais žingsneliais vaikus mokys ne tik mokytojai, bet ir tėveliai.

Neužmirškime, jog mes, suaugusieji, esame pavyzdys vaikams.

VSPS A. Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos