Atliekų rūšiavimo ABC

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2023-01-19
  • Kategorija: Sveika mokykla

Lietuvoje vienas žmogus per metus išmeta maždaug 500 kg atliekų – tiek, kiek vidutiniškai sveria dramblys arba baltasis ryklys.

Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos 8 klasių mokiniai dalyvavo aktyvioje veikloje „Rūšiuoju – gamtos sveikatą tausoju“. Vaikai peržiūrėjo informacinį - šviečiamąjį filmuką „Pakuočių atliekų tvarkymas Lietuvoje“. Jie sužinojo, kokį kelią nukeliauja perdirbamos atliekos, kol tampa nauju gaminiu, atliekų neigiamą poveikį gamtai, gyvūnams ir žmogui. Susipažino su žiedinės ekonomikos modeliu, kurio tikslas naudoti kuo mažiau žaliavų, į gamybą sugražinti antrinius išteklius iš nenaudojamų gaminių ir atliekų, neteršti aplinkos. Po filmo peržiūros, mokiniai su sveikatos specialiste ir klasės auklėtoja Sandra argumentuotai diskutavo, kodėl svarbu mokytis rūšiuoti. Džiugu buvo girdėti, kad dalis jų namuose turi „švaraus pasaulio trispalvę“, geltonus, žalius, mėlynus konteinerius ir stengiasi tai daryti. Mokiniams buvo pateikta praktinė užduotis surūšiuoti šias atliekas: piešiniai piešti flomasteriu, guašu ar akvarele, kompaktiniai diskai bei kasetės, dirbtinės gėlės, lipni juosta, kosmetikos, kiaušinių, vaistų pakuotės ir panašiai. Veiklos pabaigoje mokiniai pasitikrino savo žinias.

Dauguma išmetamų atliekų galima rūšiuoti, perdirbti ir vėl panaudoti, todėl labai svarbu apie tai su vaikais kalbėti ir mokyti juos rūpintis aplinkos sveikata.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos