Mokiniai paminėjo AIDS dieną

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2023-12-09
  • Kategorija: Sveika mokykla

Gruodžio 1 d. – pasaulinė kovos su AIDS diena, kuri minima nuo 1988 metų. Ją inicijavo Pasaulio sveikatos organizacija. Nors šios ligos mastas vis nemažėja, tačiau ją puikiai galima valdyti ir kontroliuoti laikantis paskirto gydymo plano ir vartojant vaistus taip kaip nurodė gydytojas. Virusas plinta: lytiniu keliu, leidžiantis narkotikus ir naudojantis tais pačiais švirkštais,  užsikrėtusi motina virusą gali perduoti savo vaikui gimdymo metu ar jį maitindama. Sirgdami žmonės ŽIV niekuo neišsiskiria iš kitų, tad vienintelis būdas sužinoti ar sergate yra ŽIV yra testas. Ši tema yra aktuali visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Pasaulyje nėra nė vieno lytiškai santykiaujančio žmogaus, kuris galėtų tvirtai pasakyti: „Man ŽIV negresia“. Užsikrėsti ŽIV gali kiekvienas, nepriklausomai nuo lyties, išsilavinimo, turtų, gyvenamosios vietos.

Šiai dienai paminėti, Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos 9 ir 10 klasės mokiniai gruodžio 5 dieną dalyvavo aktyvioje pamokoje „AIDS geriau žinoti!“. Pamokos tikslas -  jaunimo švietimas apie ŽIV ir kitas lytiškai plintančias infekcijas, mažinant rizikingą ir formuojant atsakingą elgseną. Sveikatos specialistė informavo mokinius, kodėl, ką ir kam svarbu žinoti apie ŽIV (AIDS). Pamokos pabaigoje dalyviams buvo naudinga pasitikrinti savo žinias apie ŽIV ir AIDS žaidžiant Kahoot, bei suprasti ir stiprinanti asmeninę atsakomybę, saugant savo ir kitų sveikatą. Daugiausiai teisingų atsakymų pateikę mokiniai buvo apdovanoti prizais.

AIDS – klastinga ir labai pavojinga liga, todėl niekas kitas, tik mes patys,  galime nuo jos apsisaugoti. Geriau apie AIDS sužinoti iš anksto, ne tada, kai liga pasibels į tavo gyvenimą.

Visuomenės sveikatos specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas