Elektroninių cigarečių vartojimo prevencija

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2023-03-20
  • Kategorija: Sveika mokykla

„Eurobarometro“ duomenimis, 2020 m. elektronines cigaretes Lietuvoje buvo bandę arba naudojo 16 proc. žmonių (ES – 14 proc.).  Nors tai atrodo nedidelis procentas, situacija nėra gera, nes didžioji dalis elektroninių cigarečių naudotojų yra jauni žmonės. Rūkymas, garinimas ar veipinimas yra vienas iš labai sveikatą žalojančių įpročių. Jauni žmonės yra labai nebrandūs, greitai pasiduoda kitų įtakai: jei kas siūlo – rūkau, jei kas kviečia – einu, jei kas duoda-imu.  Elektroninės cigaretės paauglių ar jaunimo tarpe jiems atrodo kaip alternatyva sveikesniems rūkymo metodams bei madingu stiliaus akcentu. Be to, moksleiviams tokia cigarečių alternatyva atrodo „kietesnė“, ir daugelis nori išbandyti ar turėti savo. Jie tiki, kad garai nedaro žalos sveikatai, kad elektroninėse cigaretėse nėra nikotino ar kitų kenksmingų medžiagų. Tačiau elektroninės cigaretės nėra nekaltas vaikų žaidimas ir dažnai nesusimąsto, kad dėl šio žalingo įpročio ne visada bus stiprūs, gražūs ir sveiki.

Kovo 16 dieną Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos 6 klasės mokiniai dalyvavo paskaitoje „Elektroninės cigaretės. Faktai ir mitai“. Užsiėmimo pradžioje mokiniai turėjo pateikti kuo daugiau argumentų, kodėl verta rūkyti ir kodėl ne. Sveikatos specialistė mokiniams paaiškino, kas tai yra elektroninis rūkymo prietaisas, kodėl jis buvo išrastas, kam naudojami įvairaus skonio skysčiai. Pakalbėta apie reklamų poveikį žalingų produktų platinimui, apie elektroninių prietaisų pavojingumą, nes jie gali sprogti. Paaiškinta, kad dalinimasis viena elektronine cigarete didina užkrečiamų ligų riziką. Sveikatos specialistė parodė, koks kiekis dervų nusėda plaučiuose nuo surūkytos įprastos, vienos cigaretės. Mokiniai žiūrėjo informatyvią filmuotą medžiagą „Aš esu cigaretė“ ir „24 faktai apie elektronines cigaretes“, įrodančią rūkymo žalą sveikatai.

Tyrimais nustatyta, jog elektroninių cigarečių užpilduose ir aerozolyje aptinkama toksinių ir kancerogeninių medžiagų, taip pat ir nikotino.  Svarbu, kad paaugliai suvoktų, jog priklausomybė yra nuo medžiagos, o ne nuo jos vartojimo būdo. Tai reiškia, kad rūkantys asmenys jaučia potraukį vartoti psichoaktyvią medžiagą – nikotiną (tabaką). Tad elektroninė cigaretė nėra išeitis, nes ji nėra sveikesnio rūkymo alternatyva. Geriau diktuoti savo galingesnes madas – nerūkyti ir skatinti daryti tai kitus, siekti įgyvendinti savo svajones ir norėti ilgai ir sveikai gyventi.

Sveikatos specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos