Paminėjome vandens dieną

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2023-03-24
  • Kategorija: Sveika mokykla

Kovo 22 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė vandens diena, kurios tikslas – skatinti kiekvieno sąmoningą požiūrį į didžiulę vandens svarbą. Vanduo yra būtinas gyvybei.

Vandens ištekliai pasaulyje menksta ir, panašu, kad troškulys netolimoje ateityje taps nuolatiniu žmogaus palydovu, turėsiančiu įtakos ne tik gyvenimo kokybei, bet ir trukmei. Kaip teigia Jungtinės Tautos (JT) , kad jau dabar vandens trūksta beveik 4 mlrd. žmonių.

Labai svarbu suprasti vandens svarbą žmogui, sužinoti iš kur atkeliauja geriamas vanduo, kada jis  tampa saugus naudojimui.

Panevėžio rajono visuomenės sveikatos biuras, kovo 22 dieną,  3 klasės  mokiniams  suorganizavo edukaciją „Sveikas vanduo“. Edukatorė Viktorija ugdytiniams paaiškino iš kur atsiranda geriamas vanduo ir kada galima jį saugiai vartoti ar naudoti. Mokiniai dalyvavo vandens valymo procese ir smalsiai stebėjo, kaip užterštas vanduo po truputį tampa švariu. Jie pastebėjo, kad išvalyti vandenį reikia nemažai laiko ir labai norėjosi jį išvalytą išgerti. Tačiau Viktorija akcentavo, kad su filtru išvaloma tik dalis nešvarumų, o kad jį galima būtų saugiai gerti reikia išvalyti mikroorganizmus, kurie gali sukelti sveikatos sutrikimus. Mokiniams buvo parodytas kitas eksperimentas. Jie uostė vandens kvapą ir stebėjo, kaip keitėsi chloruojamo vandens spalva. Edukacijos pabaigoje visi pakartojo įgytas žinias ir dalijosi patirtais įspūdžiais.

Vanduo yra viešoji gėrybė ir ribotas, vertingiausias gamtos išteklius. Saugokime jį ir naudokime tausiai.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos