Praleisk progą pasityčioti!

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2023-03-31
  • Kategorija: Sveika mokykla

Elektroninės patyčios – viena iš patyčių formų. Susidurti su jomis galime visur, kur internetu ar mobiliuoju ryšiu vyksta bendravimas ar kita komunikacija. Elektroninės patyčios gali būti ne tik žodinės, bet ir vaizdinės. Norint išvengti ar sustabdyti patyčias svarbu žinoti, kaip reaguoti ir elgtis, kur ieškoti pagalbos.

Atsakymų į šiuos klausimus 5 klasių mokiniai ieškojo klasės valandėlių metu. Sveikatos specialistė pateikė naudingos informacijos apie elektroninių patyčių apraiškas, supažindino su Lietuvos vaikų Garbingo elgesio internete kodekso taisyklėmis. Užsiėmimo metu mokiniai žiūrėjo filmuotą medžiagą „Internetinės patyčios“. Vaikai diskutavo, kaip keitėsi pagrindinės herojės emocinė būsena. Jiems akcentuota, kad norint sustabdyti internetines patyčias, svarbu tinkamai reaguoti ir vadovautis trijų žingsnių principu: SUSTOK!, BLOKUOK! PRANEŠK! Valandėlių pabaigoje, susiskirstę į grupes, atliko praktinę užduotį, aptarė įvykusią patyčių situaciją. Mokinių tėvams pateikti patarimai ir rekomendacijos „Ką svarbu žinoti tėvams apie elektronines patyčias?“.

Kovas – sąmoningumo didinimo mėnuo „BE PATYČIŲ“, todėl norime visus paskatinti savo neigiamas emocijas išreikšti kitais būdais, neskaudinant kitų, keisti savo elgesį ir išmokti praleisti progas pasityčioti, nes taip elgdamiesi  išlaikysime geresnę fizinę ir psichinę sveikatą.  Siekiant įveikti patyčias, svarbu ugdyti vaikų emocinį intelektą, padėti jam atpažinti savo ir aplinkinių jausmus, gebėti su jais tvarkytis, ugdyti empatiją, supratimą, gebėjimą ir norą padėti aplinkiniams. Be to, pasitelkiant įvairius ugdymo metodus, analizuojant įvairias situacijas, svarbu  stiprinti mokinių įgūdį – kreiptis pagalbos tuomet, kai patys negali išspręsti kilusios situacijos. 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas