Pamoka tyloje

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2023-04-30
  • Kategorija: Sveika mokykla

Triukšmas – tai aplinkos tarša, kuris apibūdinamas kaip netvarkingas, skirtingo dažnio ir stiprumo, garsas. Jis tapo kasdieniniu mūsų gyvenimo palydovu, prie kurio žmogus greitai prisitaiko ir nuolatiniai garsai tampa įprastais. 

Balandžio 24 dieną Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijoje pamokos vyko kitaip. Mokyklos bendruomenė dalyvavo inicijuojamoje akcijoje ,,Pamoka tyloje“. Šia akcija siekiama atkreipti dėmesį į visiems aktualią triukšmo problemą, ugdyti vaikų supratimą apie triukšmą, siekiant ne tik pabrėžti didesnį jų jautrumą neigiamam triukšmo poveikiui mokykloje, namuose, renginiuose, bet ir ugdyti atsakomybę už pačių keliamą triukšmą. Mokytojai išradingai ir kūrybiškai pravedė pamokas mokiniams. Tylai išgirsti pasitelkė meditacijos techniką, mandalų kūrybą, susikalbėjimui naudojo sutartinius ženklus. Sumažinti triukšmą pavyko net kūno kultūros pamokose - mokiniai žaidė šaškėmis. Anglų kalbos pamokose mokiniai su mokytoja Laura kalbėjo apie tylos galią. 7 klasės mokiniai dalyvavo paskaitoje  ,,Ką žinai apie triukšmą?“. Sveikatos specialistė mokiniams paaiškino, kaip matuojamas garso stiprumas, kokios yra triukšmo ribinės vertės dienos, vakaro ir nakties metu, kokius sveikatos sutrikimus sukelia nesaugus garso lygis. Pakalbėta apie balto triukšmo šaltinius, jo teigiamą įtaką sveikatai. Diskutavome su mokiniais, ką galime padaryti patys, norėdami apsaugoti sveikatą nuo triukšmo.

Tarptautinė triukšmo suvokimo diena primena, jog turime išmokti susigyventi ne tik su dirbtinai sukeliamu triukšmu, bet ir mėgautis natūralios gamtos garsais ar tiesiog pasidžiaugti tyla. Ji padeda ne tik nusiraminti, tačiau išgirsti save ir kitus, todėl kiekvienas turi stengtis, kad triukšmas netrikdytų tiek mūsų pačių, tiek aplinkinių ramybės, kurios šiais laikais itin trūksta. Tarptautinė triukšmo suvokimo diena kiekvienais metais minima paskutinį balandžio trečiadienį.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė A. Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas