Sveika ir tvari mityba

  • Paskelbė : Lina Kazakaitienė
  • Paskelbta: 2023-04-07
  • Kategorija: Sveika mokykla

Tvari ir sveikatai palanki mityba vadinama tokia, kuri prisideda prie visapusiškos asmens sveikatos ir gerovės, turi nedidelį neigiamą poveikį gamtai, yra lengvai prieinama, įperkama, saugi ir kultūriškai priimtina.

Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos mokiniai dalyvauja įvairiose edukacinėse, integruotose pamokose, kad suprastų, aptartų sąsajas tarp sveikos ir tvarios mitybos.

Kovo 14 dieną minima matematikos diena. Šią dieną 9 klasės mokiniai dalyvavo pamokoje „Sveika mityba matematiškai“. Sveikatos specialistė paaiškino, kaip žmogaus maisto racionas glaudžiai susijęs su protine veikla. Ji pabrėžė, kad sveikatai palanki  mityba padeda išlaikyti geresnę atmintį, žmogus tampa atsparesnis stresui, stiprėja motyvacija, didėja kūrybiškumas. Mokiniams buvo pateikti pavyzdžiai galimų pusryčių, pietūs, vakarienės. Kalbėta, kokius rinktis užkandžius, norint gebėti geriau išlaikyti dėmesį ir įsiminti informaciją. Pamokos pabaigoje atliko praktinę užduotį. Jos metu mokiniai skaičiavo, kokį plotą lėkštėje turi užimti daržovės, vaisiai, sveiki baltymai, neperdirbti grūdai.

Kovo 29, 31 dienomis 3 ir 4 klasės mokiniai dalyvavo nuotolinėje „Įdomioje pamokoje“, kuri skirta skatinti vaikus dažniau rinktis ir vartoti vaisius, daržoves, pieną bei pieno produktus. Pamoką vedė herojai  Asta ir Mikas.  Mokiniams paaiškinta apie tvarumą, ekologinius bei nacionalinės kokybės maisto produktus, sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. Mokiniai susitiko su įdomiais pašnekovais. Pamokos pabaigoje herojai pateikė 2 užduotis. Pirmoji buvo skirta tobulinti sveikatos ir lietuvių kalbos žinias, o kita – lavinti kūrybiškumą. Kiekvienas mokinys kūrė savo „nuo daržo iki stalo“ maketą. Praktinės užduotys buvo integruotos į mokomuosius dalykus.

Tikimės, kad pasitelkus įvairias veiklų formas, mokiniai galės lengviau suprasti, keisti požiūrį į tinkamų maisto produktų gamybą ir vartojimą, kuris gali padėti išvengti su mityba susijusių lėtinių neinfekcinių ligų, o tvari mityba – būdas prisidėti prie gamtos išsaugojimo kasdieniniu mūsų pasirinkimu.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas